Ucraina a mai făcut un pas spre aderarea la UE. Ce urmează?

ukraine

Ucraina a finalizat completarea chestionarului pe care șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i l-a înmânat președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski pe 9 aprilie, atunci când aceasta a vizitat Kievul, a anunțat șeful adjunct al Biroului Preşedinţiei ucrainene, Ihor Zhovkva.

Acest lucru înseamnă că Executivul de la Bruxelles poate emite avizul solicitat de statele membre pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, anunță Interfax.

„Așa cum i-a promis președintele șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, atunci când a vizitat Ucraina, pe 9 aprilie, partea ucraineană va completa un chestionar. Astăzi a trecut o săptămână de atunci. Și pot afirma că documentul a fost finalizat de partea ucraineană”, a spus Zhovkva într-o emisiune televizată.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe 8 aprilie, atunci când s-a aflat în vizită în Ucraina, chestionarul care va constitui un punct de plecare în decizia pe care Uniunea Europeană o va lua privind aderarea Ucrainei.

Chestionarul reprezintă un document oficial prin care Uniunea Europeană evaluează disponibilitatea unei țări care a depus cererea de aderare de a dobândi statutul de țară candidată și de a începe negocierile de aderare cu UE. Acesta constă în câteva mii de întrebări pe baza cărora instituțiile competente ale unei țări pregătesc informații privind situația existentă în toate domeniile criteriilor politice și economice și în 33 de capitole din acquis-ul Uniunii Europene. Pe baza răspunsurilor transmise, Comisia Europeană elaborează Avizul privind cererea de aderare la Uniunea Europeană, necesar pentru ca statele membre să decidă acordarea statutului de țară candidată Ucrainei și declanșarea negocierilor oficiale pentru fiecare capitol de aderare în parte.

Vrei sa reduci cheltuielile afacerii tale cu pana la 37%? Ofera Up Dejun – cardul de masa prietenos cu stilul de munca sanatos, dar si cu sanatatea afacerii tale. Vei avea angajati mai motivati, in timp ce economisesti pentru business-ul tau. Cere o oferta AICI!

La 28 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană pe fondul invaziei militare a Rusiei asupra țării sale, stârnind un efect de domino politic și simbolic care a încurajat Georgia și Republica Moldova să facă același lucru.

Ulterior, cele 27 de state membre ale UE au convenit la data de 7 martie iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale Uniunii Europene, solicitând Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, scrie caleaeuropeana.ro.

La 11 martie, la Versailles, cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au recunoscut “aspirațiile europene și alegerea căii europene de către Ucraina” și au cerut Comisiei Europene să își prezinte avizele cu privire la cererile de aderare la UE depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.