Robotul umanoid Optimus al lui Elon Musk va iesi pe piata in 2023?

Robotul dezvoltat de compania lui Elon Musk a fost dezvăluit anul trecut și promite să ofere multe pe părțile de autonomie, asistență și inteligență artificială.

Robotul este conceput pentru a îndeplini mai toate nevoile casnice ale utilizatorilor, de la mersul la cumpărături până la asistența în diverse sarcini de lucru. În cadrul prezentării inițiale, Musk își exprimase optimismul cu privire la succesul și eficacitatea funcționalităților lui Optimus, într-atât încât ai putea chiar să-i faci un to do list măricel și să-l trimiți să facă singur-singurel treburile.

Este un robot umanoid capabil de a realiza sarcini periculoase și de cele mai multe ori prea plictisitoare și repetitive pentru ca orice ființă umană rațională să se poată distra vreodată cu așa ceva. Acum, președintele Tesla prezice că primele unități vor fi gata pentru livrare în 2023, semn că dezvoltatorii s-au mișcat repede în a adapta tehnologiile de pe mașinile companiei pentru robotul biped. Motivul pentru care Optimus va integra o bună parte din senzorii și din suita AI regăsite pe mașinile Tesla este asigurarea unui proces de dezvoltare deja familiar și care poate decurce mult mai rapid și mai eficient, în comparație cu dezvoltarea unor soluții noi de la zero.

Optimismul acesta l-a determinat pe cel mai bogat om de pe planetă să vină cu niște afirmații interesante. Musk este de părere că Optimus va deveni în scurtă vreme cea mai importantă parte din afacerile companiei. De fapt, segmentul androizilor va deveni în cele din urmă chiar mai profitabil decât propriile EV-uri Tesla.

Am fost surprins că oamenii nu-și dau seama de magnitudinea programului nostru cu roboți Optimus. În schimb, cei care privesc în perspectivă sau care ascultă cu atenție vor înțelege că Optimus va ajunge în cele din urmă să fie mai valoros decât afacerea cu mașinile și va întrece chiar și programele full self-driving. Asta este convingerea mea.

Deși magnatul a declarat că primele iterații ale robotului vor fi gata în 2023, mulți experți sunt destul de sceptici. Musk este cunoscut pentru predicțiile sale poate prea optimiste când, de fapt, în unele aspecte, eșuează în a se ține de orarul menționat. Președintele Tesla are niște restanțe încă de prin 2016, când a promis că va oferi șoferilor softul Full Self-Driving. De asemenea, compania a anunțat că nici măcar nu a început să lucreze la o mașină cu autopilot în valoare de 25 de mii de dolari pe care a promis în 2020 că o va lansa în 2023.

Oricum ar fi, abia aștept să mă întreb dacă visează androizii oi electrice și dacă Optimus chiar va face lucrurile promise de creatorul său. Nici n-am apucat să-mi aniversez primul meu sfert de secol, deci n-aș vrea să mă trezesc retras din viață de SkyNet.

 

via: zonait

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.